ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU
NR 200 „GĄSKI BALBINKI”
MIÓD MNIEJ CUKRU, KASZE, ZIOŁA I CIEMNE MAKARONY Z PEŁNEGO ZIARNA, RYŻ BIAŁY
I BRĄZOWY, GOTOWANIE NA PARZE .
Żywienie dziecka to ważne zadanie nie tylko dla przedszkola, ale i dla rodziców. Przedszkolak rośnie szybko i potrzebuje dużo energii. Dostarczamy jej poprzez prawidłowe, racjonalne żywienie. Pamiętamy, że jakość posiłków odgrywa ogromną rolę w rozwoju dziecka, a zróżnicowanie pokarmów jest ważne
w prawidłowej diecie.
By zachęcić dzieci do zdrowego jedzenia, posiłki urozmaicamy, zdobimy i estetycznie podajemy.
Dzieci „jedzą oczami” , dlatego kanapki dla nich powinny być kolorowe. Robimy pasty jajeczne, rybne, pasty hummus a desery robimy z owocami i jogurtem naturalnym.
W żywieniu dzieci w przedszkolu zwracamy przede wszystkim uwagę na to, aby dzieci nie dojadały pomiędzy posiłkami. Nasze przedszkolaki jedzą mniejsze porcje , ale częściej. Dzięki temu lepiej je trawią, a krótsze przerwy między posiłkami zapewniają im stały dopływ potrzebnych kalorii i regularne zastrzyki energii. Przedszkolaki dostają warzywa do chrupania np. kalarepka, rzodkiewka, marchewka, papryka kolorowa i owoce suszone i świeże zgodnie z zaleceniami ortodonty i logopedy.
W Przedszkolu „Gąski Balbinki” w każdej sali a latem na terenie ogródka są dystrybutory z wodą.
W Przedszkolu pracujemy zgodnie z dekalogiem dietetycznym, czyli piramidą żywienia opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Według norm przedszkolak potrzebuje od 1100- 1400 kcal na dobę. Dzieci w przedszkolu mają zapewnione 75% dziennego zapotrzebowania, pozostałe 25% zapewniają rodzice w domu.
Dieta dziecka w przedszkolu- zdrowe produkty:
- Pieczywo wieloziarniste z nasionami, graham, żytnie, orkiszowe
- Kasze (pęczak, jęczmienna, bulgur, gryczana, jaglana, kukurydziana, kuskus), ryż brązowy, ciemne makarony z pełnego ziarna
- Nabiał sery, jogurty naturalne z owocami ( robione na miejscu z owoców świeżych a zimą z mrożonych)
- Mięsa indycze, z kurczaka sporadycznie , wieprzowina, wołowina, cielęcina a ryby miruna , mintaj, dorsz
- Jaja, groch, fasola, soczewica, cieciorka
- Sezonowe owoce i warzywa
- Woda oraz świeże soki owocowo-warzywne (jednodniowe)
- Oliwa, olej rzepakowy
- Miód naturalny z polskich pasiek, ograniczamy cukier i sól
- Zioła świeże i suszone ( oregano, bazylia, majeranek, cząber, koper, natka, szczypior, tymianek
i inne).Nasiona sezamu, słonecznika, dyni
Ze świeżych owoców robimy musy do kasz na mleku do naleśników i pierogów, podajemy warzywa
do gryzienia ( robimy tzw. szwedzki stół), gotujemy domowe kisiele na kompocie z owoców świeżych
w sezonie i mrożonych w zimie, budynie, pieczemy ciasta drożdżowe, gofry. Nasze przedszkolaki same próbują sił w pieczeniu gofrów , ciast, babeczek, robieniu sałatek warzywnych i owocowych. Dobrze się przy tym bawią, a przy okazji poznają i utrwalają zasady zdrowego żywienia.
W Przedszkolu nr 200 pracujemy w systemie HACCP (z ang. Analiza i Krytyczny Punkt Kontroli). Dbamy więc o jakość i bezpieczeństwo żywności na wszystkich etapach jej powstawania.
Godziny podawania posiłków w przedszkolu
8.30 śniadanie
12.00 II danie + owoc
15.00 zupa + podwieczorek
Jadłospis tygodniowy jest na stronie przedszkola i na tablicy w przedszkolu.
Zachęcamy do zapoznania się z artykułami na temat zdrowego odżywania:
Odżywianie naturalne
Zdrowe żywienie przedszkolaka
Najlepsza dieta przedszkolaka
Jak nauczyć dziecko jeść zdrowo
Spożywanie posiłków w domu jest uzupełnieniem zdrowego odżywiania, do którego przywiązujemy dużą wagę w przedszkolu. Staramy się pomóc rodzicom i udzielamy wskazówek na temat prawidłowego odżywiania. Zachęcamy do zapoznania się z listą zdrowych zamienników oraz prezentacją na temat rodzinnego gotowania
Dyrektor Przedszkola
Intendent
Data publikacji : 19.11.2021 r.