Żywienie w przedszkolu

ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU
NR 200 „GĄSKI BALBINKI”

MIÓD MNIEJ  CUKRU, KASZE, ZIOŁA I CIEMNE MAKARONY Z PEŁNEGO ZIARNA, RYŻ BIAŁY
I BRĄZOWY, GOTOWANIE  NA PARZE .

 

Żywienie dziecka to ważne zadanie nie tylko dla przedszkola, ale i dla rodziców. Przedszkolak rośnie szybko i potrzebuje dużo energii. Dostarczamy jej poprzez prawidłowe, racjonalne żywienie. Pamiętamy, że jakość posiłków odgrywa ogromną rolę w rozwoju dziecka, a zróżnicowanie pokarmów jest ważne
w prawidłowej diecie.

By zachęcić dzieci do zdrowego jedzenia, posiłki urozmaicamy, zdobimy i estetycznie podajemy.
Dzieci „jedzą oczami” , dlatego kanapki dla nich powinny być kolorowe. Robimy pasty jajeczne, rybne, pasty  hummus a desery robimy z owocami i jogurtem naturalnym.

W żywieniu dzieci w przedszkolu zwracamy przede wszystkim uwagę  na to, aby dzieci nie dojadały pomiędzy posiłkami. Nasze przedszkolaki jedzą mniejsze porcje , ale częściej. Dzięki temu lepiej je trawią, a krótsze przerwy między posiłkami zapewniają im stały dopływ potrzebnych kalorii i regularne  zastrzyki energii. Przedszkolaki dostają warzywa do chrupania np. kalarepka, rzodkiewka, marchewka, papryka kolorowa i owoce suszone i świeże zgodnie z zaleceniami ortodonty i logopedy.

W Przedszkolu „Gąski Balbinki” w każdej sali a latem na terenie ogródka są dystrybutory z wodą.
W Przedszkolu pracujemy zgodnie z dekalogiem dietetycznym, czyli piramidą żywienia opracowaną przez Instytut Żywności i  Żywienia  w Warszawie. Według norm przedszkolak potrzebuje od 1100- 1400 kcal na dobę. Dzieci w przedszkolu mają zapewnione 75% dziennego zapotrzebowania, pozostałe 25% zapewniają rodzice w domu.

Dieta dziecka w przedszkolu- zdrowe produkty:

  • Pieczywo wieloziarniste z nasionami, graham, żytnie, orkiszowe
  • Kasze (pęczak, jęczmienna, bulgur, gryczana, jaglana, kukurydziana, kuskus), ryż brązowy, ciemne makarony z pełnego ziarna
  • Nabiał sery, jogurty naturalne z owocami ( robione na miejscu z owoców świeżych a   zimą z mrożonych)
  • Mięsa  indycze, z kurczaka sporadycznie , wieprzowina, wołowina, cielęcina a ryby  miruna , mintaj, dorsz
  • Jaja, groch, fasola, soczewica, cieciorka
  • Sezonowe owoce i warzywa
  • Woda oraz świeże soki owocowo-warzywne (jednodniowe)
  • Oliwa, olej rzepakowy
  • Miód naturalny z polskich pasiek, ograniczamy cukier i sól
  • Zioła świeże i suszone ( oregano, bazylia, majeranek, cząber, koper, natka, szczypior, tymianek
    i inne).Nasiona sezamu, słonecznika, dyni

Ze świeżych owoców robimy musy do kasz na mleku do naleśników i pierogów, podajemy warzywa
do gryzienia ( robimy tzw. szwedzki stół), gotujemy domowe kisiele na kompocie z owoców świeżych
w sezonie  i mrożonych w zimie, budynie, pieczemy ciasta drożdżowe, gofry.   Nasze przedszkolaki same próbują sił w pieczeniu gofrów , ciast, babeczek, robieniu sałatek warzywnych i owocowych. Dobrze się przy tym bawią, a przy okazji poznają i utrwalają  zasady zdrowego żywienia.
W Przedszkolu  nr 200 pracujemy w systemie HACCP (z ang. Analiza i Krytyczny Punkt Kontroli). Dbamy więc o jakość i bezpieczeństwo żywności na wszystkich etapach jej powstawania.

Godziny podawania posiłków w przedszkolu

8.30    śniadanie

12.00  II danie + owoc

15.00   zupa + podwieczorek

Jadłospis tygodniowy jest na stronie przedszkola i na tablicy  w przedszkolu.

Zachęcamy do zapoznania się z artykułami na temat zdrowego odżywania: 

Odżywianie naturalne
Zdrowe żywienie przedszkolaka
Najlepsza dieta przedszkolaka
Jak nauczyć dziecko jeść zdrowo

Spożywanie posiłków w domu jest uzupełnieniem zdrowego odżywiania, do którego przywiązujemy dużą wagę w przedszkolu. Staramy się pomóc rodzicom i udzielamy wskazówek na temat prawidłowego odżywiania. Zachęcamy do zapoznania się z listą zdrowych zamienników oraz prezentacją na temat rodzinnego gotowania

Dyrektor Przedszkola

Intendent

Data publikacji : 19.11.2021 r.